Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Lakenhal

General

Museum De Lakenhal is een van de oudste musea van Nederland. Sinds 1874 omvat het gebouw een omvangrijke collectie kunst en kunstnijverheid en toont het de geschiedenis van de stad Leiden. Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects restaureerden het gebouw en creëerden de bijzondere nieuwbouwgevels. Hun uitgangspunt was ‘eenheid in verscheidenheid’. In de steencompositie van de nieuwbouw kreeg die visie letterlijk vorm.

De monumentale ‘Laecken-Halle’ stamt uit 1641 en heeft een zandstenen gevel. Afgelopen jaren werd deze gerestaureerd. Eerst is de dekkende verflaag verwijderd, waarbij een deels zwartgeblakerd gebouw te voorschijn kwam. Daarna is de oude gevel voorzien van keim, een minerale verf, die de verschillende bouwdelen verenigd.

Unieke stenen

Het nieuwe bouwvolume is aan de westzijde toegevoegd en strekt zich telescopisch uit tussen de Oude Singel en de Lammermarkt. De kleur is afgestemd op de oude gevels, terwijl het ‘geweven’ oppervlak lijkt te refereren aan de geschiedenis van Leiden als textielnijverheidsstad. Ninke Happel tekende voor het ontwerp en was zo betrokken bij de vormgeving van de gevels en de bakstenen dat zij een paar keer naar Petersen tegl in Denemarken afreisde om het bakproces zelf te volgen. 

“Alle stenen worden met de hand en volgens een traditioneel proces gemaakt”, zegt Björn Lucassen van Petersen. “Daardoor is iedere steen uniek en dat geldt helemaal voor de stenen die gebruikt zijn in de gevels van de Lakenhal. Het is een mix van bakstenen en vormstenen, vergrijsd geel met een vleugje groen. Ik ben er zeer trots op dat we alle stenen dezelfde uitstraling konden geven; dat heeft veel vakmanschap gekost.”

Smoorproces

Gevraagd naar de uitdagingen vertelt Lucassen: “Deze stenen zijn twee keer gebakken. De tweede keer is een smoorproces. Dat proces luistert heel nauw. Smoren gebeurt namelijk in principe zonder zuurstof, maar – als we dat hadden gedaan - dan zou de steen helemaal grijs zijn. Door tijdens het smoorproces gedoseerd zuurstof toe te voegen bereikten we het gewenste resultaat: een geelgrijze steen met een groene tint.” Dat was echter niet het enige aspect waar rekening mee gehouden moest worden. De architect verhoogde de lat namelijk nog verder. “De gevels van het restaurant en de begane grond aan de westkant ontlenen hun geweven structuur aan vormstenen. Deze hebben dezelfde hoek als de ‘erkers’, precies 35 graden.” De ‘muizentanden’ zoals Petersen tegl ze noemt zorgden voor nogal wat hoofdbrekens. “Hoe stapel je ze in de oven? En, hoe zorg je ervoor dat de lucht in de oven op de gewenste manier circuleert? Het is mede aan de architect en haar enthousiasme en doorzettingsvermogen te danken dat we deze bijzondere steen konden maken, die de nieuwbouw en oudbouw van de Lakenhal in Leiden versmelt tot een natuurlijke eenheid.”  

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Lakenhal. Click here to see everything you're following.
You stopped following Lakenhal
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Lakenhal is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites